Legendarul Ivan Patzaichin a anunțat, luni, că se va retrage din grupul consultativ propus de USR-PLUS pentru stabilirea conducerii executive a Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării! Fostul mare canoist spune că este surprins de violenţa atacurilor la adresa sa pe acest subiect.
„Cred foarte tare în ideea de a decide transparent, printr-un proces de consultare, cine să fie guvernatorul ARBDD. Tocmai de aceea am acceptat să fiu parte din acest proces, însă am fost surprins de violenţa atacurilor la adresa mea pe acest subiect. Sunt mulţi oameni de calitate în Tulcea, şi sunt convins că vor găsi posibilitatea de a colabora şi fără mine.
Aşa că mă voi retrage din această activitate. Eu n-am avut niciodată alte interese decât de a contribui la dezvoltarea Deltei şi la bunăstarea oamenilor săi. Nu doresc să trebuiască să dovedesc mereu şi mereu acest lucru, sau prin prezenţa mea să pun în pericol acest proces. Sper să continue această consultare, să ducă la rezultate frumoase şi le doresc succes celor ce o vor duce la bun sfârşit”, a scris Ivan Patzaichin pe pagina sa de Facebook.
Alianţa USR-PLUS a propus vineri un proces transparent şi consultativ pentru stabilirea conducerii executive a Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD), responsabilitate care a revenit Alianţei după negocierile cu partenerii de coaliţie.
În cadrul emisiunii GÂNDUL GREEN a fost abordată problema reciclării deșeurilor din localitatea Letea din Delta Dunării. Gazda emisiunii i-a avut invitați pe Loredana Pană, coordonatorul proiectului Ecopolis (implicat în reciclarea deșeurilor din Letea) și pe Raul Pop, președintele asociației Ecoteca.
Și muzeele vii au nevoie de ajutor. Micul și izolatul sat Letea din Delta Dunării are nevoie de sprijin pentru a supraviețui, din cauza faptului că a fost afectat de deșeuri.
Abia la 1 ianuarie 2020 a intrat în vigoare primul contract de salubrizare.
Două containere au fost amplasate în zona pontoanelor unde acostează majoritatea vapoarelor care aduc turiștii, iar 10 coșuri au fost puse pe străzile principale
„Este situația multor localități din țară, în special în zona rurală. Ne-am propus să aducem în prim plan problema reciclării.
Se generează multe deșeuri și nu se reciclează nimic. Când am gândit acest proiect, în Delta Dunării nu există niciun program de colectare. Între timp a fost semnat un contract prin care s-a început colectarea de deșeuri de la populație. Este mai ușor să faci colectarea selectivă de la populație.
Noi am distribuit cu ajutorul operatorului local, în decurs de un an, 4000 de saci de gunoi, pentru colectarea deșeurilor reciclabile. În Deltă se colectează pe două fracții, deșeu menajer și reciclabil.
Costurile legate de transportul pe apă sunt destul de ridicate. Sute de turiști ajung zilnic în Letea în sezon, iar în urma lor lasă foarte multe peturi.
Noi avem foarte multe proiecte și în zona culturală și ne-am propus să salvăm patrimoniul local. Sunt multe incidente cu depozitele ilegale, fiind nevoie de o nevoie de control dar și de educație pentru mediu.
Dacă există o corectă informare și primăria se implică, valorile de colectare a deșeurilor cresc. Autoritățile trebuie să colaboreze și să asigure infrastructură necesară.
Localnicii mi-au spus că turiștii au început și ei să aducă peturi.
Este nevoie de o colaborare foarte bună între toate entitățile angrenate în procesul de reciclare.
Programul nostru trebuie să devină un exemplu de bune practici și pentru celelalte localități din Delta Dunării. Până acum nu a interesat pe nimeni ce se întâmplă cu deșeurile din Delta Dunării.
Noi vrem să lucrăm mai mult cu locuitorii și autoritățile publice, pentru că lucrurile să funcționeze la nivel european”, a afirmat Loredana Pană, membru Ecopolis, organizația care demarează proiecte de ecologizare în localitatea Letea.